Részletesen a működési modellről.
Miért gondoljuk hogy innovatív és hogy kényelmes?

A KS beszerzési közösségek rendszere ötvözi és újszerűen kombinálja

• az átvevőpontokra alapuló kosár/szatyor közösségek 

• a hagyományos kistermelői ’kiszállítós’ webáruházak 

• a termelői piacok 

• és a hagyományos üzletek

működési módjának egyes elemeit.

Milyen előnyöket látunk ebben a modellben:

NINCS ’RÖGHÖZ KÖTVE’ A VÁSÁRLÓ: A vásárló nincs arra kötelezve, hogy egy megadott szűk idősávban otthon várja a futárt vagy elmenjen egy átvételi pontra. Sőt a boltok, piacok nyitvatartási idejéhez sem kell alkalmazkodnia. Egy (öt napos idősávban) akkor megy a termékért, amikor akar. Abban bízunk, hogy ez új vásárlói csoportok számára teszi lehetővé a kistermelői élelmiszer beszerzésének kényelmes lehetőségét.

NEM CSAK ELŐRE RENDELÉS, HELYBEN VÁSÁRLÁS IS: Az előre ’megrendelt’ termékek mellett a PBK-ban lehetőség van arra, hogy a ’boltban’ helyben válogassunk és vásároljunk egyéb (tartós) termékek között, így nem kell csak kép alapján választva megrendelni ismeretlen vagy új termékeket. Erre házhozszállítás vagy átvevőpont esetén nincs lehetőség.

SZABAD BEVONÓDNI, DE KÍVÜL IS LEHET MARADNI: A vevő szabadon választja meg, hogy milyen mértékben szeretne találkozni a termelőkkel, üzemeltetőkkel. Aki magányos kedvében van, teljesen önkiszolgáló módon vásárolhat. Viszont vevőként a hagyományos webáruházaknál, boltoknál jóval nagyobb mértékben bele lehet látni / részt lehet venni egy kisléptékű termelési, értékesítési rendszer működtetésében: a termelők kiválasztásától az üzleti modell finomításán és termékek szállításán a takarításig mindenben részt lehet venni. Ha ilyen igényed van, csak jelezd és a jövő héten már kipróbálhatod magad felvásárlóként, takarítóként, logisztikusként vagy akár hűtőgép-szerelőként! (kapitany@kincsessomogy.hu)

VALÓDI TERMELŐI GARANCIA: Előnynek látjuk, hogy a rendszert egy tényleges termelői piacon együtt árusító termelőkre alapozzuk. Ezeket az termelőket a piaci árusok közül válogattuk ki: évek óta ismerjük, hétről-hétre személyesen találkozunk velük és termékeikkel. Az ő esetükben tudjuk garantálni, hogy ténylegesen gazdálkodó családok, személyek, akik valóban a termelésből, termékek előállításából és nem ügyeskedésből próbálnak megélni. A balatonmáriafürdői termelői piacot a Kincses Somogy Nonprofit kkt működteti, így tehát nem csak árusként hanem 'hatóságként' is találkozunk a termelőkkel, annak minden előnyével: látjuk, hogy nem csak a termelés, hanem a papírjaik rendben vannak, ellenőrizzük a gazdálkodást, üzemeltetőként látjuk a piacon zajló egyéb hatósági ellenőrzéseket és azok eredményeit.

KORREKT ÁRAK LEHETŐSÉGE: A termelők szempontjából a termékeik fővárosba szállítása sok esetben logisztikai probléma, komoly költségekkel jár. A piacról induló gyűjtőjáratok segítségével ezen a helyzeten javítani tudunk: ezzel egyszerre csökkentjük a termelők terheit és a termékek árát. Ez által bízunk benne, hogy az árainkat valamivel alacsonyabban tudjuk tartani, mint a házhoz szállító rendszert /átvevőpontokat üzemeltető miénkez hasonló REL (rövid ellátási lánc) kezdeményezések.

ÚGY NONPROFIT, HOGY MÉGIS TARTÓSAN FENNTARTHATÓ: A PBK pénzügyi fenntarthatóságát a termelők által fizetett, a forgalommal és az igénybe vett szolgáltatásokkal arányos jutalékok fedezik. Ennek a jutaléknak az értéke jelenleg alapesetben 10%. Ezekből fizetjük az rendszer fenntartásának költségeit. Úgy véljük, hogy saját bevételek nélkül, kizárólag adományokra és önkéntes munkára alapozva egy ilyen komplex rendszert tartósan nem lehet fenntartani. A nonprofit jogi forma ugyanakkor kizárja az üzleti nyereséget a 'profithajhászást'. Ez a rendszer egyben azt is garantálja, hogy a végső eladói árak meghatározása a termelő kezében marad, így a hasznot nem fölözik le kereskedők, vagy 'közvetítők'.